Guider

Måla om hemma, ett rum i taget

Lär dig måla om rum såsom kök, sovrum och vardagsrum


Att måla om kan förvandla ditt hem på ett sätt som få andra förändringar kan. Med rätt färgval kan du skapa en atmosfär som speglar din personlighet, dina behov och dina drömmar. Låt oss guida dig genom några av de mest populära rummen att förnya med färg.

Att måla om själv

Att måla om hemma är inte bara en process att förändra en väggs färg; det är en transformation av rummets själ och atmosfär. När vi väljer en ny nyans, spelar vi med optiska illusioner. Ljusa färger, som pasteller eller neutrala toner, öppnar upp ett litet rum, ger det en känsla av rymd och luftighet. Å andra sidan kan djärva, mörka färger dra in väggarna och skapa en intim, mysig känsla, särskilt i stora utrymmen.


Men bortom rummets dimensioner har färgen kraften att påverka vårt humör. En lugnande blå kan omsluta oss i en känsla av avkoppling, medan en livlig gul kan fylla rummet med energi och glädje.

Färgens psykologiska effekt sträcker sig till funktionen av våra utrymmen. Ett arbetsrum i lugnande grönt kan bli en fristad för koncentration, medan ett barnrum i ljusa toner kan bli en plats för lek och kreativitet.


Färgval kan också vara en förlängning av hemmets karaktär. Jordnära toner kan framhäva en rustik inredning, medan en monokromatisk palett kan ge en strömlinjeformad, modern känsla. Och när solen rör sig över himlen, förändras färgens toner, vilket ger rummet en dynamisk känsla genom dagen.

Steg för steg: Måla om hemma

 • Förberedelser:

  Det innebär att ta bort eller täcka över möbler och att tvätta väggarna med en mild tvållösning för att avlägsna eventuell smuts eller fett. Om det finns några hål eller sprickor i väggarna, fyll dem med spackel och slipa sedan ytan tills den är jämn. För att skydda lister, fönsterkarmar och andra ytor som du inte vill få färg på, använd maskeringstejp.

 • Välj rätt verktyg:

  När det gäller verktyg är valet av rätt pensel och rulle avgörande. En smal pensel är bäst för kanter och hörn, medan en rulle är idealisk för större ytor. Om du målar över en mörk färg med en ljusare nyans, eller om väggen har ojämnheter, kan det vara klokt att börja med en grundfärg. Detta ger en jämn bas och hjälper den slutliga färgen att fästa bättre.

 • Grundmålning:

  Om du målar över en mörk färg med en ljusare nyans, eller om väggen är ojämn, börja med grundfärg. Detta ger en jämn bas och kan hjälpa den slutliga färgen att fästa bättre.

 • Måla om:

  När du börjar måla, starta med kanterna genom att använda penseln. Efter det, använd rullen för de större ytorna, och kom ihåg att måla med jämnt tryck för att undvika droppar. Låt det första lagret torka helt, vilket kan variera beroende på färgtyp, innan du överväger att applicera ett andra lager.

 • Rengöring:

  Efter att du har avslutat målningen, är det dags för rengöring. Penslar och rullar bör rengöras direkt efter användning. Om du råkar spilla någon färg, torka bort den med en fuktig trasa.

 • Avslutning:

  När allt är klart och färgen har torkat, ta bort maskeringstejpen försiktigt och återställ rummet genom att flytta tillbaka möblerna.

Måla om köksluckor


Köket är ofta hemmets hjärta. Genom att måla om köksluckorna kan du ge ditt kök ett helt nytt liv utan att behöva göra en totalrenovering. Välj en färg som kompletterar dina bänkskivor och vitvaror för en harmonisk look.

Se hur andra målat om sitt kök med Klint.

chairs

Måla om sovrum


Sovrummet är din fristad, en plats för vila och återhämtning. Mjuka, lugnande toner kan hjälpa till att skapa en avkopplande atmosfär, medan djärvare färger kan ge rummet en mer energisk känsla.

Se hur andra målat om sitt sovrum med Klint.

chair

Måla om vardagsrummet


Vardagsrummet är ofta det rum där vi spenderar mest tid, både ensamma och med gäster. Här kan du våga dig på djärvare färgval eller hålla det neutralt för att framhäva konst och möbler.

Se hur andra målat om sitt vardagsrum med Klint.

chairs

Måla om barnrum


Barnens rum är en plats för lek, lärande och kreativitet. Ljusa, glada färger kan inspirera och stimulera, medan mjukare toner kan skapa en lugnande atmosfär för nattetid.

Se hur andra målat om sitt barnrum med Klint.

chair

Måla om badrummet


Badrummet kan ofta kännas kliniskt, men med rätt färgval kan du skapa en spa-liknande känsla. Tänk på fuktresistens när du väljer färg och överväg ljusare toner för att maximera känslan av utrymme i mindre badrum.


//bild möjligtvis på ingång från samarbete

Se hur andra målat om sitt badrum med Klint.

chairs

Måla om hallen


Hallen är det första och sista intrycket av ditt hem. En välkomnande färg kan göra underverk för att skapa en inbjudande atmosfär. Tänk på slitstyrka, särskilt i högtrafikerade områden.

Se hur andra målat om sin hall andra målat om sin hall med Klint

chair

Fler frågor?


Oavsett vilket rum du väljer att börja med, kommer rätt färgval att göra underverk för ditt hem. Hos Klint är vi här för att guida dig genom varje steg av din målningsresa, från färgval till de sista penseldragen.

Kontakta oss gärna på hej@klint.com vid frågor.

chairs

Populære farger

Prøvesettene våre inneholder alle fargene våre innenfor hver enkelt fargefamilie, for å gjøre det enkelt å finne den rette fargen. Prøvearkene er 22x22 cm, håndmalt med samme maling du kan bestille senere, og flyttbare, slik at du kan prøve forskjellige farger uten å måtte male på veggen.

Dra av beskyttelsen på baksiden, heng prøvearket på veggen, og flytt det rundt som du vil for å få følelsen av fargen i forskjellige miljøer og lys.

Pigmenter, bindemidler, konserveringsmidler og vann. Malingen er miljømerket med Svanelabel og EU-Blomsten.

Flere guider

Vanlige spørsmål


Kontakt oss gjerne på hello@klint.com hvis du har flere spørsmål.

Vegger, tak, dørkarmer, listverk, bilderammer, skap, osv. Så lenge overflaten er fast, tørr og ren, er det ingenting i veien for å innrede med maling fra Klint.

Det eneste vi råder deg til å tenke gjennom en gang til, er å bruke den til overflater som slites veldig mye, for eksempel spisebord, eller overflater som blir ekstra fuktige, for eksempel på et bad med dusj. For slike prosjekter kan det være nødvendig med en ekstra slitesterk tre- og panelmaling eller en ekstra fuktbestandig våtromsmaling. Kontakt oss, så gir vi deg tips om hvor du kan finne det.

Malingen vår er en vannbasert akrylmaling med høy dekkevne, som er ripebestandig og vaskbar. Den er testet for skadelige stoffer, fri for løsemiddel og myknere, og inneholder mindre enn 1 g/L VOC.Les mer om innholdet i sikkerhetsdatabladet vårt, og ikke nøl med å ta kontakt på hello@klint.com hvis du har spørsmål.

All malingen vår er matt (glansgrad 7), bortsett fra 00 — Overhead, som er helmatt (glansgrad 3).

Støvtørr: 1 time

Overmalbar: 4 timer

Vi leverer vanligvis innen 2-4 virkedager, avhengig av hvilket fraktalternativ du har valgt. Hvis du bestiller før kl 14, skal vi gjøre vårt aller beste for å få sendt det samme dag, slik at du får varene dine så snart som mulig.

Godt spørsmål! 1 liter av malingen vår holder til to strøk på ca 5 kvm. Se guiden vår for å finne ut hvordan du beregner malingsforbruket til ditt rom.

De fleste! Malingen fester seg godt så lenge overflaten er fast, tørr og ren. Fritt frem å være kreativ.

Alt utstyr går det utmerket fint å returnere innen 14 dager, så lenge det er ubrukt. Ta kontakt på hello@klint.com.


Maling kan vi dessverre ikke ta retur på selv om emballasjen er ubrutt, fordi malingen blandes ut fra bestillingene som kommer inn. Sørg derfor for å bruke prøvearkene eller malingsprøver for å finne riktig farge før du bestiller

Så klart. Malingen vår er testet for skadelige stoffer, fri for løsemiddel og myknere, og inneholder mindre enn 1 g/L VOC. Ingen VOC-stoffer brukes eller tilsettes i produksjonen.

VOC, Volatile Organic Compounds, (no. flyktige organiske forbindelser) er generell forurensning i inneluften, og i EU er grenseverdien for vegg- og takmaling 30 g/L (kat. Aa/a).

Ta kontakt!


hello@klint.com

Godt spørsmål! Flytende malingsrester skal leveres inn som farlig avfall. Finn ut hvor du kan levere inn dette på sortere.no. Hvis du har tømt en malingspakke fra Klint helt, kan du putte den i plastinnsamlingen.